Dnes je 13.12.2019

Kontroly potravín na Slovensku sú intenzívnejšie

Celoslovenské kontroly potravín sú intenzívnejšie.

Zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriznané látky v zložení. To sú najčastejšie problémy, na ktoré narážajú potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách. Tento rok je na potravinový dozor náročnejší.

„Slovensko patrí vďaka našej intenzívnej práci medzi najlepšie krajiny Európskej únie v oblasti kontroly bezpečnosti potravín. Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Od 1. januára do 30. októbra 2019 sme zrealizovali 47 722 kontrol potravín na celom Slovensku. Medziročne ide o nárast o viac ako 6 000 kontrol. Ochrana slovenského spotrebiteľa je absolútnou prioritou nielen mojou, ale aj Slovenskej národnej strany. S kontrolami pritom tento rok ešte nekončíme. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať,“ uviedla Gabriela Matečná, vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

„Nízka cena v žiadnom prípade nie je ospravedlnením za mizernú kvalitu. Pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu a ohľadu na cenu. Spotrebitelia by však mali byť pri nakupovaní produktov za nižšie ceny ostražití aj z iného dôvodu. Jeden z trojice najväčších reťazcov na Slovensku zvykne vydávať vo svojich akciových letákoch za zľavnené aj také potraviny, ktoré je možné u konkurenčných predajcov nakúpiť za citeľne nižšie ceny. V tomto prípade už nehovoríme o lacnom tovare, ale o obyčajnom lacnom triku, ktorý má spotrebiteľa presvedčiť, že ušetril. Aj pri nákupe potravín má preto zmysel porovnávať si ceny u viacerých predajcov,“ skonštatoval Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR.

Kontroly štátnych inšpektorov zámerne prebiehali nielen počas, ale aj mimo bežnej pracovnej doby, v rámci ktorej boli zistené nedostatky až v 32 percentách prípadov. Najčastejšie išlo o zanedbanú hygienu budov, prevádzok, technologických zariadení a pracovných pomôcok, ale aj o predaj potravín po dátume spotreby a po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

Potravinoví inšpektori odhalili celkovo 10 416 nedostatkov, čo je však v medziročnom porovnaní celkovo o 2 671 pochybení menej. Nedostatočná hygiena je celkovo najčastejším prehreškom, ktorého sa dopúšťali kontrolované subjekty. Medzi opakovanými nedostatkami sa vyskytovali aj nesprávne označené potraviny. V testoch pohorela napríklad hlbokozmrazená zeleninová zmes s brokolicou, v ktorej bol zistený menší podiel brokolice, ako výrobca deklaroval na balení. Predpisy porušila aj „Škvarková rastlinná pomazánka“, ktorá neobsahovala ani stopu po oškvarkoch. Názvom produktu zavádzal spotrebiteľov aj výrobca „Včelieho medu kvetového lesného“, pretože „lesný med“ súčasná legislatíva nepozná. Na obale sa navyše nachádzali aj nepovolené zdravotné tvrdenia. Potravinoví inšpektorí pokračujú vo svojich kontrolách.

Čítajte aj:

Aké odmeny dostávajú v práci Slováci?

 

 

zdroj mpsr

foto ilustračné

 

 

Spravodajstvo Región O počasí Komentár Vlastnými slovami Zaujímavosti IT novinky O autách

-news-
03. 12. 2019


comments powered by Disqus